Friday, 15 May 2015

Kenapa Teh Hijau tak Beku


ASSALAMUALAIKUM


aku tetiba eksaited sangat nak tulis blog kali ni. alkisahnya.. bapak aku tersalah beli teh masa mak aku suruh dia belanja barang dapur. bapak aku beli teh hijau boh.. jadi orang kat rumah ni bukan lah nak layan sangat teh hijau ni. so takde orang usik.

pastu aku ni, dari dulu banyak kali dengar bahawa teh hijau ni banyak kebaikan terutama untuk orang yang nak kurus. tapi aku tak pernah amalkan sebab terasa2 teh hijau yg dalam botol pahit2 manis macam tu. rasa dia... eyeewwwwwwwwwwwww..

pastu semlam pagi aku macam confident nak amik. konon berangan nak start balik diet. so aku buat sekali 2.5 liter dalam bekas tupperware air yg besar. disebabkn aku ni suka minum benda sejuk, jadi aku amik lah letak sikit dalam botol untuk diletakkan kat freezer.. sekali boleh terlupa pulak sampai ke petang.. bila aku keluarkan waktu petang, aku dah terbayang2 air teh hijau tu jadi ais dalam botol.. rupanya tidak. dia masih dalam liquid form. rupanya rasa sedap kalau kita buat sendiri dari beli yang dah siap dalam botol. rasanya macam tea mix herbalife.

pelik. aku tanya semua orang kat rumah, ada orang keluarkan patu masukkan balik ke sebab air dalam botol tu penuh lagi. semua orang cakap takde. then aku buat lagi benda yg sama malam tadi. buat teh hijau dalam botol, letak dalam freezer. biarkan satu malam. and.. tadi pagi aku bukak, its still the same. not even a single ice flake, macam selalunya kalau kita baru2 nak bekukan air atas permukaan air tu ada thin ice flake something like that. so, aku terus minum, and.. wallllllah. the cold is the best.

pastu aku google sebab rasa tak puas hati. ada kaitan dengan partikel dalam teh tu ke cemana. then aku gatal google dalam bahasa melayu, KENAPA TEH HIJAU TAK BEKU, TEH HIJAU TAK BEKU, etc.. and know what? not even single article related tu this thing. so aku google lagi in english and found it. wanna know the answer?


its because.. for some type of liquid, when there's pressure, the freezing point will change. so, the water will stay in liquid form until the pressure is remove . jenis liquid lain yg macam ni is beer. tapi kalau nak bekukan dia.. ada cara.. ehem..


tapi.. kena letak dulu kat freezer 5-6 jam.. baru boleh buat macam tu. benda ni sama jugak boleh apply kat green tea, eg



nampak? ini semua fizik. tu laaaa.. dulu tak nak belajar. sekarang baru sibuk nak cari. tapi masa aku keluarkan tadi, pastu bukak botol, dia tak beku pulak. terus minum. and one more thing.. yg aku still wonder. this morning, aku letak air green tea ni dalam cawan.. maksudnya bukan bekas yang tak bertutup.. surfacenya besar.. then sampai sekarang.. its still didnt froze, bak kata aku, not even a single ice flake even kat surface tu pun tak beku. yang tu apply hukum yang mana pulak tu..


No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komen anda di sini :)